Řada lidí má pojem rybízové víno spojený s nápojem stejného označení, který byl v dobách minulých oblíbeným nápojem mladé generace. Díky poměrně vysokému obsahu alkoholu a nízké ceně byl totiž často konzumován na nejrůznějších zábavách. Není úplně na místě se nad tím pohoršovat, koneckonců všechna ovocná vína jsou tak trochu „podvod“. I ona ale mohou být opravdu dobrá a kvalitní. A nejlépe pak samozřejmě bude chutnat to, které si doma připravíte sami. A aby toho nebylo málo, kvalitní rybízové víno je také zdravé!
Co je vlastně rybízové víno?
V našich luzích a hájích máme dlouhou tradici pěstování mnoha ovocných plodů. To naši zemi předurčuje k tomu, aby zde idea ovocného vína padla na úrodnou půdu. Původ tohoto nápoje je ovšem ve Francii, kde začalo vznikat někdy v 15.století, k nám se potom dostalo o něco později.
Základní ingrediencí při výrobě ovocných vín je samozřejmě ovocná šťáva vzniklá drcením a lisováním plodů jako jsou višně, jablka, hrušky a samozřejmě také rybíz. Kromě toho je potřeba i cukr na doslazení a samozřejmě také kvasinky. Relativně snadná výroba a dostupnost ingrediencí (rybíz má na zahrádce prakticky každý) dělá z ovocného vína ideální produkt pro domácí výrobu.
Jak si rybízové víno připravit doma?
Na 5 litrů domácího rybízového vína budeme potřebovat (v závislosti na druhu rybízu):
Červený rybíz:
- 3 kg rybízových plodů
- 1 kg cukru
- 2 l vody
- 1 balíček kvasinek
- 1 balíček živné soli
Černý rybíz:
- 3 kg rybízových plodů
- 1,8 kg cukru
- 2,5 l vody
- 1 balíček kvasinek
- 1 balíček živné soli
To nejdůležitější už zmíněno bylo, potřebovat budete především rybíz. Důležité přitom je, že víno lze připravit z červeného i černého rybízu, případně z jejich směsi. Ať tak či onak, prvním krokem bude vždy rozmačkání pečlivě očištěného a omytého rybízu. Takto rozmačkaný rybíz je potom třeba nechat trochu „odpočinout“. Nechte jej uležet 2 dny a nezapomeňte ho přitom občas promíchat.
Druhým krokem je lisování, při kterém vzniká ta úplně nejdůležitější ingredience: rybízová šťáva. K lisování šťávy je samozřejmě na trhu dostupné specializované vybavení, vystačíte si ale i s tím, co má každý z nás doma, třeba obyčejný cedník.
Šťávu přidejte do převařené cukernaté vody (pokud děláte víno z černého rybízu, bude cukru potřeba o něco více, než v případě červeného rybízu) a přidejte kvasinky. Směs uzavřete do demižonu (nezapomeňte na kvasnou zátku, která umožní únik plynů vznikajících při kvašení). Ponechte jí asi měsíc v prostředí o teplotě do 20°C.
Po uběhnutí měsíce přesuňte víno do čistého demižonu tak, abyste se vyhnuli rozvíření kalu usazeného na dně. Nejlépe toho dosáhnete za pomoci klasické hadičky. V novém demižonu by víno mělo stát další 2 měsíce. Potom už bude následovat jen přelití do lahví. Ty potom skladujte na chladném a temném místě.
Proč pít rybízové víno?
Důvodů pro pití rybízového vína je více. Předně je prostě dobré, zvláště k masům či tvrdším sýrům je opravdu vhodné. Mluvíme samozřejmě o kvalitním rybízovém vínu s obsahem alkoholu někde okolo klasických 11 % vyrobeného z kvalitních plodů a dobrého cukru. Chuť ale není všechno, rybízové víno je totiž také zdravé.
Rybíz je ovoce velmi bohaté na vitamíny (především řady B a také vitamín C) a minerální látky jako hořčík, draslík či zinek. V rybízu naleznete i vlákninu nebo karoten. Většina těchto aktivních a organismu prospěšných látek se během přípravy přesune i do vína. Jeho konzumace (střídmá, samozřejmě) tak podporuje imunitní sytém a celkovou fyzickou pohodu. V neposlední řadě je pití rybízového vína (a nejen jeho) samozřejmě pozitivní i pro pohodu psychickou.
Pokud se nechcete pouštět do vlastní domácí přípravy, nebojte se rybízové víno koupit. Pokud budete nakupovat u výrobců, kteří dbají na kvalitu, pochutnáte si. Některá vinařství nabízí rybízové víno jakožto doplněk ke své standardní produkci a rozhodně dnes není na místě přistupovat k nim s jakýmkoliv despektem.