Červené vinné hrozny, které byste měli znát, jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Malbec, Sangiovese a Tempranillo. Všechny tyto odrůdy červených hroznů patří do druhu vitis vinifera. Samotné hrozny nejsou červené, ale spíše modro-fialově černé. Víno, které z nich vzniká, je ovšem červené.
Cabernet Sauvignon
První odrůdou červených hroznů, kterou byste měli znát, je Cabernet Sauvignon. Jedná se o nejrozšířenější odrůdu červeného vína na světě.
Několik rychlých faktů o Cabernet Sauvignon:
- Cabernet Franc a Sauvignon Blanc jsou mateřskými odrůdami Cabernet Sauvignon.
- Pochází z Bordeaux ve Francii.
- Je také proslulý v Kalifornii, Austrálii a Chile.
- Cabernet Sauvignon je nejznámější hroznovou odrůdou údolí Napa.
- Ceny Cabernet Sauvignon vín se pohybují od 3 do 3000 dolarů.
- Na celém světě je vysázeno téměř 1 milion akrů Cabernet Sauvignon.
Chutě a aroma Cabernet Sauvignon:
Cabernet Sauvignon je středně kyselé, vysoké třísloviny obsahující, suché červené víno s ovocným charakterem. Chuť a vůně Cabernet Sauvignon připomínají ostružiny, černý rybíz, třešně, papriky a fialky. Vanilka, cedr, kokos a čokoláda mohou být ve vůni Cabernet Sauvignon, který byl zrazený v dubových sudech.
Merlot
Druhou, velmi známou odrůdou červených hroznů, je Merlot. Jedná se o druhou nejrozšířenější odrůdu červeného vína na světě po Cabernet Sauvignon.
Několik rychlých faktů o Merlotu:
- Merlot také pochází z Bordeaux ve Francii.
- Některá z nejlepších vín z Bordeaux obsahují převážně Merlot.
- Merlot a Cabernet Sauvignon jsou „sourozenci“; obě odrůdy mají společnou mateřskou odrůdu Cabernet Franc.
- Merlot dostal svůj název podle slova „merle“, což znamená v překladu z francouzštiny malý černý pták.
- Některá z nejlepších cenově dostupných Merlotů pochází z Chile.
Chutě a aroma Merlotu:
Merlot je středně kyselé, středně tříslovin obsahující, suché červené víno s ovocným charakterem. Chuť a vůně Merlotu připomínají švestky, borůvky, třešně a červený rybíz. Vanilka, cedr, kokos a čokoláda mohou být ve vůni Merlotu, který byl zrazený v dubových sudech.
Pinot Noir
Třetí červenou odrůdou, kterou byste měli znát, je Pinot Noir. I když se Pinot Noir sotva dostává do první desítky nejvíce pěstovaných odrůd, patří k nejdůležitějším červeným vinným hroznům na světě. Pinot Noir je červené víno Burgundska a Champagne.
Několik rychlých faktů o Pinot Noir:
- Pinot Noir je notoricky obtížné pěstovat a nejlépe roste v chladnějším klimatu.
- Pinot Noir pochází z Burgundska ve Francii.
- Další významné oblasti pěstování jsou Německo, Sonoma v Kalifornii, Central Otago na Novém Zélandu a Willamette Valley v Oregonu.
- Pinot Noir je hlavním červeným vinným hrozne Champagne.
- Jedno z nejdražších vín na světě, Domaine de la Romanée-Conti, je vyrobeno z Pinot Noir.
- Pinot Noir je příbuzný s odrůdami Pinot Gris a Pinot Blanc.
Chutě a aroma Pinot Noir:
Pinot Noir je středně kyselé, nízkotříslovinné, suché červené víno s zemitým charakterem. Chuť a vůně Pinot Noir připomínají jahody, třešně, sušené bylinky, houby a koření. Ve vůni Pinot Noir, který byl zrazený v dubových sudech, se mohou objevit vůně vanilky a skořice.
Syrah
Syrah, nebo také Shiraz, jak se mu říká v některých částech jižní polokoule, je další populární červenou odrůdou, která by měla být na vašem radaru. Syrah produkuje ovocné a kořeněné červené víno. Syrah je skvělým vínem za dobrou cenu; vína z Syrah chutnají velmi dobře i na nižších cenových úrovních.
Několik rychlých faktů o Syrah:
- Syrah a Shiraz jsou stejnou odrůdou hroznů.
- Syrah je považován za spontánní křížení dvou odrůd hroznů v údolí Rhôny ve Francii.
- Existuje mnoho spekulací o tom, že Shiraz získal své jméno podle perského města se stejným jménem, nicméně toto tvrzení bylo vyvráceno. I tak je to však skvělý příběh.
- Syrah je často směsován s dalšími odrůdami červeného hroznu, jako jsou Grenache a Mourvèdre.
- Významné oblasti pro Syrah/Shiraz jsou Hermitage, Cornas a Saint Joseph v severním údolí Rhôny, stejně jako Barossa Valley v Austrálii a Paso Robles v Kalifornii.
Chutě a aroma Syrah:
Syrah je středně kyselé, středně tříslovin obsahující, kořeněné, suché červené víno. Chuť a vůně Syrah připomínají maliny, olivy, ostružiny a švestky. Ve vůni Syrah, který byl zrazený v dubových sudech, se mohou objevit vůně čokolády a espressa.
Malbec
Kdybychom sestavovali tento seznam červených odrůd před 30 lety, Malbec by se ani nedostal do první dvacítky. Byl by pouze v poznámce o hroznech, které jsou povoleny k pěstování v Bordeaux. Teprve když začala Argentina produkovat a exportovat Malbec, stal se skutečnou hvězdou. Vlastně, kdyby nebyla Argentina, Malbec by mohl úplně zmizet. Naštěstí nyní můžeme vychutnávat Malbec z vinic po celém světě, zejména z oblasti Mendoza v Argentině.
Několik rychlých faktů o Malbecu:
- Malbec pochází z Cahors ve Francii.
- Malbec je jedním z 5 hlavních hroznů v Bordeaux, ale…
- I tady je mnoho spekulací o tom, že Malbec dostal své jméno podle slova „mal-bec“, což v překladu z francouzštiny znamená špatně se chovající.
- Ačkoli byl Malbec poprvé vysazen v Argentině v 19. století, na globální scénu se dostal až v 90. letech.
Chutě a aroma Malbecu:
Malbec je středně kyselé, středně tříslovin obsahující, ovocné, suché červené víno. Chuť a vůně Malbecu připomínají ostružiny, švestky, kůži, borůvky a maliny. Ve vůni Malbecu, který byl zrazený v dubových sudech, se mohou objevit vůně čokolády a kokosu.
Sangiovese
Sangiovese je králem italských červených odrůd vína. Je to daleko nejvíce pěstovaná červená odrůda v Itálii. Je to hlavní odrůda hroznů v Chianti, Brunello a většině ‚rosso‘ vín v Itálii.
Několik rychlých faktů o Sangiovese:
- Duchovní domov Sangiovese je v Toskánsku, i když může mít původ v jižní Itálii.
- Jméno Sangiovese je překladem slova ‚krev Jupiterova‘ nebo římského boha, Jupitera.
- Významná vína z Sangiovese jsou Chianti, Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a Super Toskánská vína.
- Mimo Itálii jsou výsadby Sangiovese nízké a jsou obecně preferovány vinaři italského původu.
- Sangiovese může dát jednoduchá stolní vína až po nejlepší vína nejslavnějších italských vinařských oblastí.
Chutě a aroma Sangiovese:
Sangiovese je vysoké kyselosti, středně tříslovin obsahující, ovocné, suché červené víno. Chuť a vůně Sangiovese připomínají červené třešně, černé třešně a ještě více třešní. Sangiovese také voní a chutná jako švestky, sušená rajčata, lékořice a sušené bylinky. Kávové a vanilkové vůně se mohou objevit u Sangiovese, který byl zrazený v dubových sudech.
Tempranillo
Poslední, ale rozhodně ne méně důležitou odrůdou je Tempranillo. Tempranillo je nejdůležitější a nejvíce pěstovanou červenou odrůdou vinné révy na Pyrenejském poloostrově ve Španělsku a Portugalsku. Jelikož dozrává velmi brzy. Často se míchá s jinými odrůdami hroznů v závislosti na vinařské oblasti, ale obecně se nejčastěji kombinuje s odrůdami Grenache a Carinena.
Několik rychlých faktů o Tempranillo:
- Tempranillo má desítky alternativních jmen po celé Španělsku a Portugalsku.
- Mezi alternativními jmény jsou Cencibel, Tinta Roriz, Tinta de Toro, Tinto Fino a Aragonês v Portugalsku.
- Významné oblasti pro Tempranillo jsou Rioja a Ribera del Duero ve Španělsku.
- Tempranillo může být nejstarší červenou vinnou odrůdou na této seznamu, sahající až do doby Féniců v roce 1100 př. n. l.
Chutě a aroma Tempranillo:
Tempranillo je středně kyselé, středně tříslovinové, milované suché červené víno. Chuť a vůně Tempranillo připomínají jahody, třešně, fíky. U Tempranillo zrajícího v amerických dubových sudech se mohou objevit vůně kokosu a kopru.