Tato francouzská cibulačka je pro fajnšmekry. Nejenže je úžasně dobrá, ale i jednoduchá na přípravu. Navíc je takovou menší zkouškou v krájení a závodem v nebrečení. Vůbec si proto nelitujtekvůli ní zakoupit láhev kvalitního vína. Výsledek bude stát za to.
4 porce – příprava do hodiny
Budeme potřebovat:
- 5 ks červené cibule
- 2 lžíce másla
- 250 ml červeného vína
- 300 ml vývaru
- 1 ks bobkový list
- 1 snítka tymiánu
- Sůl
- Pepř
- Bílá bageta
- 80 g strouhaného sýru (např. parmazán)
Postup:
- Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci s širokým dnem ji pomalu na másle necháme zesklovatět a pokračujeme v opékání, až cibule dostane jemnou zlatavou barvu.
- K cibuli nalijeme červené víno a vývar, přidáme tymián a bobkový list, vše necháme pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků (čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří).
- Když cibule změkne, tymián i bobkový list z polévky vyjmeme, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z plotny.
- Před podáváním navrch polévky naskládáme opečenou bagetku a postrouháme sýrem. Celou polévku nakonec zapečeme v troubě pod grilem dozlatova aby se sýr roztekl a zezlátl.