Cibulačka s červeným vínem

Tato francouzská cibulačka je pro fajnšmekry. Nejenže je úžasně dobrá, ale i jednoduchá na přípravu. Navíc je takovou menší zkouškou v krájení a závodem v nebrečení. Vůbec si proto nelitujtekvůli ní zakoupit láhev kvalitního vína. Výsledek bude stát za to.

4 porce – příprava do hodiny

Budeme potřebovat:

  • 5 ks červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • 1 ks bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • Sůl
  • Pepř
  • Bílá bageta
  • 80 g strouhaného sýru (např. parmazán)

Postup:

  1. Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci s širokým dnem ji pomalu na másle necháme zesklovatět a pokračujeme v opékání, až cibule dostane jemnou zlatavou barvu.
  2. K cibuli nalijeme červené víno a vývar, přidáme tymián a bobkový list, vše necháme pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků (čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří).
  3. Když cibule změkne, tymián i bobkový list z polévky vyjmeme, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z plotny.
  4. Před podáváním navrch polévky naskládáme opečenou bagetku a postrouháme sýrem. Celou polévku nakonec zapečeme v troubě pod grilem dozlatova aby se sýr roztekl a zezlátl.