Krevety na víně a česneku

Krevety patří mezi zdravé potraviny a jsou to velice oblíbené mořské plody, především díky tomu, že jsou křehké, šťavnaté a připravíte je velice snadno a rychle. Kromě toho se dají pořídit již očištěné a oloupané. Pokud je zkombinujete s vínem a česnekem, vznikne nezapomenutelná chuť. Navíc si připravíte výtečný lehký pokrm, který můžete použít jako předkrm, dietní večeři nebo skvělé pohoštění pro vaši návštěvu.

Recept č.1

Suroviny pro přípravu:

  • 250 g oloupaných a očištěných krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého suchého vína
  • sůl a pepř dle chuti
  • kudrnatá petrželka na dochucení
  • trochu másla

Postup přípravy:

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nastrouhaný česnek a lehce jej orestujte. Přidejte osolené a opepřené krevety, opět lehce restujte. Po chvíli přilijte bílé víno a míchejte, pokud krevety nezrůžoví. Vmíchejte kousek másla a prohřejte.

Podávejte posypané jemně nakrájenou petrželkou. Jako příloha mohou být toasty.

Recept č. 2

Suroviny pro přípravu:

  • 250 g krevet
  • 1 větší šalotka nakrájená na drobno
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml bílého suchého vína
  • kousek másla na smažení
  • sůl a pepř dle chuti
  • kousek čerstvého koriandru
  • chilli papričky – volitelné

Postup přípravy:

Rozehřejte máslo, přidejte šalotku a jemně ji orestujte. Jakmile změkne, přidejte čisté krevety, které lehce osolíte a opepříte. Restujte minutu z jedné strany, následně je otočte. Přidejte na jemno nakrájený česnek a podlijte vínem. Nechte jej zredukovat na poloviční množství. Pokud patříte mezi milovníky pokrmů pikantnější chuti, můžete přidat na drobno nasekané chilli papričky. Ve finále přidejte citronovou kůru a nasekaný koriandr.

Pokud chcete podávat přílohu, ideální je rýže nebo opečený toast.

Recept č. 3

Suroviny pro přípravu:

  • 250 g oloupaných a očištěných krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku – na jemné plátky
  • 2 lžíce suchého bílého vína
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • kousek másla
  • špetka chilli vloček – volitelně
  • sůl a pepř dle chuti
  • petrželka na dochucení

Postup přípravy:

Rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a krátce orestujte. Přidejte osolené a opepřené krevety, které opékejte, dokud nezískají narůžovělou barvu. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a chilli vločky, podlijte vínem a povařte. Na závěr vmíchejte kousek másla. Před podáváním posypejte na drobno nasekanou petrželkou.

Díky krevetám si můžete snadno připravit vyvážený jídelníček. Kromě toho, že jsou chutné, nabízejí našemu tělu i celou řadu užitečných živin. Jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, některých minerálů a vitamínů a bílkovin. Mají jen malé množství kalorií. Tak proč je nezařadit pravidelně do svého jídelníčku? Pochutnáte si na nich a jejich konzumace prospívá tělu.

5 1 vote
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x