Krevety patří mezi zdravé potraviny a jsou to velice oblíbené mořské plody, především díky tomu, že jsou křehké, šťavnaté a připravíte je velice snadno a rychle. Kromě toho se dají pořídit již očištěné a oloupané. Pokud je zkombinujete s vínem a česnekem, vznikne nezapomenutelná chuť. Navíc si připravíte výtečný lehký pokrm, který můžete použít jako předkrm, dietní večeři nebo skvělé pohoštění pro vaši návštěvu.
Recept č.1
Suroviny pro přípravu:
- 250 g oloupaných a očištěných krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého suchého vína
- sůl a pepř dle chuti
- kudrnatá petrželka na dochucení
- trochu másla
Postup přípravy:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nastrouhaný česnek a lehce jej orestujte. Přidejte osolené a opepřené krevety, opět lehce restujte. Po chvíli přilijte bílé víno a míchejte, pokud krevety nezrůžoví. Vmíchejte kousek másla a prohřejte.
Podávejte posypané jemně nakrájenou petrželkou. Jako příloha mohou být toasty.
Recept č. 2
Suroviny pro přípravu:
- 250 g krevet
- 1 větší šalotka nakrájená na drobno
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 2 stroužky česneku
- 80 ml bílého suchého vína
- kousek másla na smažení
- sůl a pepř dle chuti
- kousek čerstvého koriandru
- chilli papričky – volitelné
Postup přípravy:
Rozehřejte máslo, přidejte šalotku a jemně ji orestujte. Jakmile změkne, přidejte čisté krevety, které lehce osolíte a opepříte. Restujte minutu z jedné strany, následně je otočte. Přidejte na jemno nakrájený česnek a podlijte vínem. Nechte jej zredukovat na poloviční množství. Pokud patříte mezi milovníky pokrmů pikantnější chuti, můžete přidat na drobno nasekané chilli papričky. Ve finále přidejte citronovou kůru a nasekaný koriandr.
Pokud chcete podávat přílohu, ideální je rýže nebo opečený toast.
Recept č. 3
Suroviny pro přípravu:
- 250 g oloupaných a očištěných krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku – na jemné plátky
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- kousek másla
- špetka chilli vloček – volitelně
- sůl a pepř dle chuti
- petrželka na dochucení
Postup přípravy:
Rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a krátce orestujte. Přidejte osolené a opepřené krevety, které opékejte, dokud nezískají narůžovělou barvu. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a chilli vločky, podlijte vínem a povařte. Na závěr vmíchejte kousek másla. Před podáváním posypejte na drobno nasekanou petrželkou.
Díky krevetám si můžete snadno připravit vyvážený jídelníček. Kromě toho, že jsou chutné, nabízejí našemu tělu i celou řadu užitečných živin. Jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, některých minerálů a vitamínů a bílkovin. Mají jen malé množství kalorií. Tak proč je nezařadit pravidelně do svého jídelníčku? Pochutnáte si na nich a jejich konzumace prospívá tělu.