Steak s omáčkou z červeného vína

Snadný, rychlý, vynikající. Pokud nevíte, co vařit a tlačí Vás čas…tento recept je ideální volbou. Na omáčku použijte víno, kterým hodláte tento pokrm zapíjet.

Budeme potřebovat:

  • Roštěnec 4 plátky
  • 2 ČL mořské soli
  • 1 PL pepř drcený
  • Olivový olej na potření
  • Zelené fazolky
  • Plátek másla
  • Šťáva z citrónu
  • Bagetka

Na omáčku:

  • 40 ml červeného vína
  • 20 ml červeného vinného octa
  • 1 ČJ mletého pepře
  • 190 ml hovězího vývaru

Postup:

  1. Steaky si osušíme papírovými utěrkami. Maso potřeme olivovým olejem a pořádně posypeme solí a pepřem. Rozpálíme si pánev, na kterou vložíme steaky a opékáme zhruba 3 minuty z každé strany. Samozřejmě čas si určíte podle vašich představ (jak chcete mít steak propečený). Poté sundáme z pánve a necháme stranou pět minut odpočinout, aby měla šťáva uvnitř čas se rozptýlit.
  2. Mezitím si připravíme omáčku z červeného vína a to tak, že do pánve, ve které jsme opékali maso nalijeme víno i ocet, přidáme sůl a pepř a na vysokém stupni povaříme dvě minuty. Poté přilijeme vývar a povaříme zhruba dalších pět minut, dokud nám směs mírně nezhoustne.
  3. Na pánev si dáme rozpustit plátek másla na kterém osmahneme dozlatova fazolky, které nezapomeneme osolit, opepřit, a nakonec zakápneme mírně citronovou šťávou.
  4. Steak přelijeme omáčkou a servírujeme s fazolkami a bagetkou.