Suroviny:
- Ossobuco (přibližně 1 kg)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 PL šípkového protlaku
- 2 dcl červené víno
- 4 dcl hovězí vývar
- olej
- máslo
- sůl
- pepř
- mouka
Postup:
- Blánu, která lemuje ossobuco na několika místech nožem přeřízneme, aby se nám maso při úpravě nekroutilo, následně svážeme provázkem, aby udrželo tvar a nerozpadlo se.
- Ossobuco osolíme, opepříme, pomoučníme a vložíme na pánev do rozpáleného oleje s kouskem rozpuštěného másla. Po obou stranách opečeme zprudka do hněda a odložíme do pekáčku, ve kterém budeme následně péci v troubě.
- V tuku opečeme cibuli, česnek a mrkev, následně přidáme i šípkový džem, orestujeme, zalijeme vínem, necháme provařit. Přidáme do pekáčku k masu.
- Ossobuco v pekáčku podlijeme ještě hovězím vývarem a přikryté v troubě pečeme zhruba 1-2 hodiny na 180 °C.
- V případě, že maso je již celkem měkké, odklopíme pekáček, zvýšíme teplotu na 200 °C a za občasného podlévání o obracení masa pečeme do měkka.
- Maso odložíme stranou, vidličkou z vypečené šťávy vybereme koření a propasírujeme. Případně můžeme použít i mixér. Měli bychom získat odpovídající množství přírodně husté omáčky, kterou pochopitelně můžeme doladit zahuštěním, nebo odvařením.
- Ossobuco je ideální naservírovat s bramborovou kaší, omáčka má být tím pádem hustá a výrazná a opravdu jí nemusí být mnoho.