Hovězí ossobuco na víně

Suroviny:

  • Ossobuco (přibližně 1 kg)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 PL šípkového protlaku
  • 2 dcl červené víno
  • 4 dcl hovězí vývar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • mouka

Postup:

  1. Blánu, která lemuje ossobuco na několika místech nožem přeřízneme, aby se nám maso při úpravě nekroutilo, následně svážeme provázkem, aby udrželo tvar a nerozpadlo se.
  2. Ossobuco osolíme, opepříme, pomoučníme a vložíme na pánev do rozpáleného oleje s kouskem rozpuštěného másla. Po obou stranách opečeme zprudka do hněda a odložíme do pekáčku, ve kterém budeme následně péci v troubě.
  3. V tuku opečeme cibuli, česnek a mrkev, následně přidáme i šípkový džem, orestujeme, zalijeme vínem, necháme provařit. Přidáme do pekáčku k masu.
  4. Ossobuco v pekáčku podlijeme ještě hovězím vývarem a  přikryté v troubě pečeme zhruba 1-2 hodiny na 180 °C.
  5. V případě, že maso je již celkem měkké, odklopíme pekáček, zvýšíme teplotu na 200 °C a za občasného podlévání o obracení masa pečeme do měkka.
  6. Maso odložíme stranou, vidličkou z vypečené šťávy vybereme koření a propasírujeme. Případně můžeme použít i mixér. Měli bychom získat odpovídající množství přírodně husté omáčky, kterou pochopitelně můžeme doladit zahuštěním, nebo odvařením.
  7. Ossobuco je ideální naservírovat s bramborovou kaší, omáčka má být tím pádem hustá a výrazná a opravdu jí nemusí být mnoho.
0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x