Vyzkoušejte si nefalšované italské rizoto, které stojí na osmažené a následně povařené rýži, podlité bílým vínem a zeleninovým vývarem. K dokonalosti dotažené parmezánem. Nezbytné pro tento recept je použití správné rýže. A zde platí, že není rýže jako rýže. Používejte jen tu, která je vhodná na risotto. Má jiný obsah škrobu a je schopna absorbovat větší množství tekutiny, po uvaření má být lepkavá, avšak nerozvařená.
4-6 porcí, příprava 20-30 minut
Budeme potřebovat:
- 400 g rýže Arborio
- 1 menší šalotka
- 50 g másla
- Extra panenský olivový olej
- 150 ml bílého vína
- 1,5 l horkého zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného parmezánu + na servírování
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Šalotku si nasekáme najemno. V hrnci necháme rozpustit ½ másla, kterou zakápneme trochou olivového oleje, přidáme šalotku a necháme rychle zpěnit. Vsypeme suchou rýži, mícháme, aby se všechna zrnka obalila tukem a povrch rýže nám zprůsvitněl. Ihned vlijeme bílé víno, promícháme a necháme vsáknout do rýže a odpařit alkohol ( mělo by to zabrat zhruba 2-3 minuty). Začneme po naběračce přilévat vývar, jemně promícháme a necháme na středním výkonu zcela vstřebat do rýže. Tento proces opakujeme, dokud není rýže al dente (zhruba 20-30 minut). Jakmile bude rýže na skus, odstavíme hrnec a vmícháme parmezán a zbytek másla. Dochutíme solí a pepřem. Servírujeme posypané strouhaným parmezánem se sklenkou vychlazeného vína.