Jistě každý z nás zná nesmrtelný, ale stále populární pokrm podávaný v dobách minulých téměř ve všech restauracích. V našem receptu jsme tuhle ,,mňamku“ zkusili malinko vylepšit.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 ks kuřecích prsou
- 2 lžíce švestkových povidel
- 120 ml červeného vína + 3 lžíce
- 8 ks plátku sušené šunky nebo pancetty
- 4 plátky kvalitního polotvrdého sýru vhodného na zapékání
- 8 ks šalotky
- 4 švestky
- 2 ks zralých ale pevných broskví
- 4 snítky tymiánu
- olivový olej
- 4 lžíce balzamikového octa (světlého)
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Kuřecí prsa si očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Zakápneme lehce olejem, osolíme a opepříme. Poté potřeme povidly, které si rozmícháme se třemi lžícemi červeného vína. Každý kus masa si zabalíme do dvou plátků šunky nebo pancetty.Šalotky očistíme, broskve pokrájíme na čtvrtky a švestky na půlky. Vše si naskládáme do pekáčku. Přidáme tymián, zakápneme olejem a dáme zapékat na 20 minut na 180°C.
- Maso, ovoce i šalotky vyndáme s pekáčku a dáme si stranou. Na pánev si vyškrábneme výpek, přilijeme víno a balzamikový ocet a přivedeme k varu (dokud se tekutina nezredukuje). Poté přidáme na kostičky pokrájené máslo, omáčka nám tak krásně zhoustne.
- Na maso poklademe plátek sýra a dáme na chvilku zapéct do trouby na funkci gril.
- Servírujeme maso s ovocem a šalotkou, které přelijeme omáčkou. Jako přílohu můžeme použít brambory nebo batátové pyré.