Hovězí líčka na červeném víně

Líčko je libový kousek hovězího masa nacházející se v obličejové části skotu. Jedná se o velmi kvalitní a chutné maso výrazné a šťavnaté chuti. Pokud jej správně připravíte, získáte královskou pochoutku.

Hovězí líčka na červeném víně patří mezi tradiční české pokrmy. Opět se začínají vracet mezi oblíbené recepty. Setkáte se s nimi i ve velmi luxusních restauracích a to díky tomu, že se podobají lahodným pokrmům francouzské kuchyně. Nabízejí plnou chuť, kterou dotváří právě příjemné aroma červeného vína. Podle našeho receptu si je snadno připravíte i doma. Příprava je sice trochu náročnější, výsledek však stojí za to.

Suroviny pro přípravu na 1 kg hovězích líček

  • olivový olej na smažení
  • očištěná a na na kostičky pokrájená kořenová zelenina – 4 mrkve, 1,5 petržele, kousek středně velkého celeru
  • 1,5 cibule nakrájená na jemno
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 0,5 l kvalitního červeného vínaRulandské modré
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • koření – 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, špetka sušeného tymiánu, snítka čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti
  • kmín
  • máslo

Jako příloha – žampiony a plátky mrkve a petržele.

Postup přípravy

Líčka zbavte nevzhledných částí, pokrájejte je na kostky, osolte a opepřete dle chuti.

Ve větším kastrolu nechte rozpálit olivový olej a připravená líčka na něm osmažte tak, aby se zatáhla ze všech stran. Vyndejte je z kastrolu do misky. Vzniklý výpek použijete na orestování cibule a česneku. Jakmile mají zlatavou barvu, přidejte pokrájenou kořenovou zeleninu, kterou osmažíte. Následně přimícháte protlak a koření. Zalijete vývarem a červeným vínem, přidáte maso a vaříte asi půl hodinu – dokud se vám tekutina nezredukuje.

Vzniklou směs přendáte do pekáčku, který vložíte do předem vyhřáté trouby a necháte ji péci, asi 4 hodiny. Čím déle se budou líčka péci, tím lépe pak budou chutnat. Vzhledem k tomu, že se jedná o tužší maso, pro jeho úpravu je potřeba dostatek času. Jen tak docílíte jeho křehkosti.

Jakmile je maso měkké, vyndáte jej ze směsi, kterou následně přecedíme přes cedník. Zůstane vám hustá omáčka. Pokud se vám zdá řídká, stačí ji zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě. Vrátíte maso a provaříme.

Jako přílohu podáváte bramborovou nebo bátátovou kaši.

Příprava směsi žampiónů a zeleniny

Žampiony očistíte a oloupete hlavičky. Pokud jsou malé, můžete je nechat v celku. Jsou-li větší, pokrájíte je na plátky. Osolíte, opeříte je, přidáte kmín a osmažíte na másle. Postupně k nim přidáte na jemné plátky nakrájenou mrkev a petržel.

Servírování

Na střed talíře rozprostřete kaši, na ní položíte líčka, která přelijete omáčkou. Na vrch dáte žampiony se zeleninou. Můžete ozdobit snítkou čerstvého tymiánu.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x