Stylovou domácí paštiku podle tohoto receptu zvládne i začínající kuchařka! Kombinace brusinek a vína je chuťově výrazná a voňavá. Stačí lehce potřít plátek bagetky, doplnit chutným ovocem nebo křehkým listovým salátem a delikatesa je na světě.
4-6 porcí – příprava ½ hodiny
Budeme potřebovat:
- 1 hrst sušených brusinek
- 500 g drůbežích jater
- 150 ml suchého červeného vína
- 100g hřbetního sádla v celku, špeku nebo slaniny
- 2 větší šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 kuličky nového koření
- 1 hřebíček
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- Špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 hrst vyloupaných pistácii + na posypání
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 tvrdší hrušky
- Špetka mleté skořice
- 4 lžíce másla
- 6 plátků slaniny
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Namočíme si brusinky do 50 ml vína. Mezitím očistíme a odblaníme játra. Sádlo, špek či slaninu nakrájíme na kostičky. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V pánvi si rozehřejeme sádlo, špek nebo slaninu a jakmile se vypeče tuk, přidáme šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky. Opékáme zhruba 2 minuty na středním stupni. Poté přidáme játra a orestujeme ze všech stran. Vlijeme zbylé víno, osolíme, opepříme, vmícháme muškátový oříšek, zakryjeme pokličkou a opékáme zhruba 10 minut do měkka. Játra rozmačkáme. Přidáme brusinky i s vínem a pistácie. Opékáme asi 1 minutu, poté zalijeme smetanou a odstavíme.
- Hrušky rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme na 3mm plátky. Posypeme je skořicí a promícháme. Mezitím si rozehřejeme máslo. Formu na paštiku (může být i na biskupský chlebíček) si vymažeme rozpuštěným máslem. Na dno naskládáme polovinu hrušek, potřeme máslem a zakryjeme zbylými plátky hrušek, přelijte máslem. Poklademe plátky slaniny tak, aby se lehce překrývali.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Z jatýrek si vyjmeme koření a rozmixujeme směs nahrubo či najemno podle chuti tyčovým mixérem. Směs přesuneme do formy na hrušky se slaninou a pečeme v předehřáté troubě 30 minut.,
- Upečenou paštiku vyklopíme a necháme zchladnout. Posypeme ji zbytkem nasekaných pistácií.
Podáváme s bagetkou a sklenou dobrého vína.