Brusinková paštika s hruškami

Stylovou domácí paštiku podle tohoto receptu zvládne i začínající kuchařka! Kombinace brusinek a vína je chuťově výrazná a voňavá. Stačí lehce potřít plátek bagetky, doplnit chutným ovocem nebo křehkým listovým salátem a delikatesa je na světě.

4-6 porcí – příprava ½ hodiny

Budeme potřebovat:

  • 1 hrst sušených brusinek
  • 500 g drůbežích jater
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 100g hřbetního sádla v celku, špeku nebo slaniny
  • 2 větší šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • Špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 hrst vyloupaných pistácii + na posypání
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 tvrdší hrušky
  • Špetka mleté skořice
  • 4 lžíce másla
  • 6 plátků slaniny
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Namočíme si brusinky do 50 ml vína. Mezitím očistíme a odblaníme játra. Sádlo, špek či slaninu nakrájíme na kostičky. Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V pánvi si rozehřejeme sádlo, špek nebo slaninu a jakmile se vypeče tuk, přidáme šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky. Opékáme zhruba 2 minuty na středním stupni. Poté přidáme játra a orestujeme ze všech stran. Vlijeme zbylé víno, osolíme, opepříme, vmícháme muškátový oříšek, zakryjeme pokličkou a opékáme zhruba 10 minut do měkka. Játra rozmačkáme. Přidáme brusinky i s vínem a pistácie. Opékáme asi 1 minutu, poté zalijeme smetanou a odstavíme.
  3. Hrušky rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme na 3mm plátky. Posypeme  je skořicí a promícháme.  Mezitím si rozehřejeme máslo. Formu na paštiku (může být i na biskupský chlebíček) si vymažeme rozpuštěným máslem. Na dno naskládáme polovinu hrušek, potřeme máslem a zakryjeme zbylými plátky hrušek, přelijte máslem. Poklademe plátky slaniny tak, aby se lehce překrývali.
  4. Troubu si předehřejeme na 180°C. Z jatýrek si vyjmeme koření a rozmixujeme směs nahrubo či najemno podle chuti tyčovým mixérem. Směs přesuneme do formy na hrušky se slaninou a pečeme v předehřáté troubě 30 minut.,
  5. Upečenou paštiku vyklopíme a necháme zchladnout. Posypeme ji zbytkem nasekaných pistácií.

Podáváme s bagetkou a sklenou dobrého vína.

Další recepty s vínem