Guláš s červeným vínem

Hovězí guláš je klasikou českých kuchyní a správně připravený guláš je potom gurmánským požitkem. Pokud potřebujete nasytit větší počet lidí, to ideální pokrm.

Budeme potřebovat:

  • 600 g hovězího masa
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100g másla
  • špetka soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • špetka mletého kmínu
  • ½ lžičky mleté papriky
  • zhruba 1 l vody
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 30 g hladké mouky
  • petrželka a čerstvý chléb k podávání

Postup:

  1. Maso si nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 3 cm. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme polovinu másla, vysypeme maso, cibuli a česnek a na středním stupni opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme, vmícháme papriku a dusíme ve vlastní šťávě dohněda. Dáváme pozor ať nepřipálíme.
  2. Jakmile maso i cibule ztmavne (trvá to asi 10-15 minut), přilijeme vodu, promícháme, přiklopíme a necháme 2-4 hodiny vařit doměkka (záleží na druhu masa). Kontrolujeme, aby se nám nevyvařila voda a občas promícháme.
  3. Téměř měkké maso podlijeme vínem a poté vaříme ještě zhruba 20-30 minut.
  4. Omáčku můžeme zahustit jíškou. Tu si připravíme tak, že v kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo, vmícháme do něj máslo a restujeme zhruba 2 minuty, až vznikne zlatavá jíška. Necháme ji mírně zchladnout a vmícháme do omáčky k masu. Vše povaříme ještě asi 5 minut.
  5. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme snítkou petrželky a podáváme s čerstvým chlebem.
0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x