Hovězí guláš je klasikou českých kuchyní a správně připravený guláš je potom gurmánským požitkem. Pokud potřebujete nasytit větší počet lidí, to ideální pokrm.
Budeme potřebovat:
- 600 g hovězího masa
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 100g másla
- špetka soli
- 1 lžička mletého pepře
- špetka mletého kmínu
- ½ lžičky mleté papriky
- zhruba 1 l vody
- 125 ml suchého červeného vína
- 30 g hladké mouky
- petrželka a čerstvý chléb k podávání
Postup:
- Maso si nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 3 cm. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme polovinu másla, vysypeme maso, cibuli a česnek a na středním stupni opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme, vmícháme papriku a dusíme ve vlastní šťávě dohněda. Dáváme pozor ať nepřipálíme.
- Jakmile maso i cibule ztmavne (trvá to asi 10-15 minut), přilijeme vodu, promícháme, přiklopíme a necháme 2-4 hodiny vařit doměkka (záleží na druhu masa). Kontrolujeme, aby se nám nevyvařila voda a občas promícháme.
- Téměř měkké maso podlijeme vínem a poté vaříme ještě zhruba 20-30 minut.
- Omáčku můžeme zahustit jíškou. Tu si připravíme tak, že v kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo, vmícháme do něj máslo a restujeme zhruba 2 minuty, až vznikne zlatavá jíška. Necháme ji mírně zchladnout a vmícháme do omáčky k masu. Vše povaříme ještě asi 5 minut.
- Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme snítkou petrželky a podáváme s čerstvým chlebem.