Kozí sýr s vinným želé

Osvěžující pokrm plný vábných vinných chutí. Kozí sýr s vinnou variací je slavnostní a moderní formou předkrmu či salátu. Připravte jej z vína, které máte rádi. Nejlépe se hodí odrůdy, které vyniknou barvou i chutí. Z červených vín třeba Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Dornfelder.

4 porce – příprava 20 minut, chlazení 2 hodiny

Na sýr budeme potřebovat:

  • 200g čerstvého kozího sýra
  • Čerstvě mletý pepř
  • Dřeň z vanilkového lusku
  • Špetka sušeného oregana k podávání4extra panenský olivový olej
  • Slané krekry k podávání

Na želé budeme potřebovat:

  • 2 vrchovaté lžíce práškové želatiny
  • 300 ml červeného vína( Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Dornfelder)
  • šťáva z ½ pomeranče
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Želatinu si rozmícháme ve 100ml vína a necháme nabobtnat. Mezitím v hrnci zahříváme zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu. Povaříme zhruba 10 minut. Poté vmícháme med a nabobtnalou želatinu včetně vína.
  2. Želé nalijeme do silikonových formiček (můžou být formičky na čokoládové bonbóny, nebo tvořítka na led). Necháme želé zchladnout a uložíme je do lednice.
  3. Sýr zlehka opepříme, osolíme a posypeme oreganem. Zakápneme olivovým olejem.

 Podávejte s vinným želé a krekry.