Osvěžující pokrm plný vábných vinných chutí. Kozí sýr s vinnou variací je slavnostní a moderní formou předkrmu či salátu. Připravte jej z vína, které máte rádi. Nejlépe se hodí odrůdy, které vyniknou barvou i chutí. Z červených vín třeba Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Dornfelder.
4 porce – příprava 20 minut, chlazení 2 hodiny
Na sýr budeme potřebovat:
- 200g čerstvého kozího sýra
- Čerstvě mletý pepř
- Dřeň z vanilkového lusku
- Špetka sušeného oregana k podávání4extra panenský olivový olej
- Slané krekry k podávání
Na želé budeme potřebovat:
- 2 vrchovaté lžíce práškové želatiny
- 300 ml červeného vína( Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré nebo Dornfelder)
- šťáva z ½ pomeranče
- 1 hvězdička badyánu
- 2 kuličky černého pepře
- 2 lžíce medu
Postup:
- Želatinu si rozmícháme ve 100ml vína a necháme nabobtnat. Mezitím v hrnci zahříváme zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu. Povaříme zhruba 10 minut. Poté vmícháme med a nabobtnalou želatinu včetně vína.
- Želé nalijeme do silikonových formiček (můžou být formičky na čokoládové bonbóny, nebo tvořítka na led). Necháme želé zchladnout a uložíme je do lednice.
- Sýr zlehka opepříme, osolíme a posypeme oreganem. Zakápneme olivovým olejem.
Podávejte s vinným želé a krekry.