Kdo chce být dobře naložen, měl by mít po ruce také něco dobrého k snědku. A nakládaný sýr ještě nikdy nezklamal. Je to klasika, která neomrzí, dlouho vydrží a skvěle chutná. S bagetkou a sklenkou dobrého vína je to ideální kombinace.
4 porce – příprava 20 minut, odležení minimálně 1 den
Budeme potřebovat:
- 250 g baby mozzarelly, nebo 2x 125 g mozzarelly
- 1 hrst hladkolisté petržele, koriandru nebo bazalky
- 1 hrst mrkvové natě, lístků ředkvičky, kedlubny nebo řepy
- 1 hrst stonků ze špenátu, koriandru nebo petržele
- 1 lžíce kuliček černého či barevného pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst piniových jadérek nebo loupaných mandlí
- 2 lžíce suchého bílého vína
- Černé nebo zelené olivy
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl
- 200 g cherry rajčat k podávání
- Čerstvá bagetka nebo bílý chléb k podávání
Postup:
- Mozzarellu slijeme, nálev nevylíváme ale uchováme
- Bylinky, nať, lístky a stonky opereme, vytřepeme z nich přebytečnou vodu a dáme do mixéru (ideální je mixér na smoothie). Zlehka osolíme, přidáme kuličku pepře, oloupaný česnek, mandle, bílé víno a 3 lžíce nálevu z mozzarelly. Rozmixujeme na hladkou pastu. Podle potřeby zředíme olejem.
- Kuličky baby mozzarelly vysypeme do pasty a obalíme je v ní ze všech stran. Velkou mozzarellu podélně rozkrojíme, natřeme pastou po obou řezných plochách a spojíme. Sýr vložíme do uzavíratelné sklenice.
- Přidáme zbylý pepř, olivy a případně piniová jádra. Zalijeme olejem tak, aby byl sýr ponořený. Sklenici uzavřeme a uložíme alespoň na 24 hodin do lednice.
- Podáváme s rozpůlenými cherry rajčátky a pečivem. Olej můžeme servírovat i zvlášť k namáčení.
Vhodné víno
Přestože je mozzarella sýr velmi jemné chuti, díky použitému koření a výrazným bylinkám ho zkuste kombinovat spíše se suchými bílými víny.