Kohout na víně

Jedná se o starý francouzský recept. Jeho příprava je sice náročnější, ale vynahradí vám ji lahodná chuť výsledného pokrmu. Snoubí se v něm bylinky, kořenová zelenina a kvalitní červené víno. Je to ideální volba i pro slavnostní příležitosti. Kohout na víně je delikatesa, kterou ocení i skuteční labužníci.

Suroviny pro přípravu na 1 kg masa

  • 250 ml červeného vína – těžší a sušší, s vyšším obsahem tříslovin, kořeněné chuti
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 50 g slaniny
  • máslo
  • olivový olej
  • prolisovaný stroužek česneku
  • 1 šalotka nakrájená na drobné kostičky
  • 1 mrkev nastrouhaná na hrubo
  • kousek celeru nastrouhaného na hrubo
  • kousek řapíkatého celeru
  • bylinková kytička – do pórkového listu zamotejte bobkový list, snítku rozmarýnu, petrželové nati a tymiánu
  • drůbeží vývar – dle potřeby

Příprava

Aby maso získalo lepší chuť, je lepší, pokud si jej připravíte den předem. Maso osolte a opepřete. Rozehřejte máslo, na něm osmažte šalotku, česnek a slaninu. Přidejte olej, trochu červeného vína a protlak. Vzniklou směs lehce poduste a přidejte do ní maso. Nechte vychladnou, překryjte fólií a nechte přes noc v lednici.

Následující den vyndejte maso ze směsi a opečte ho tak, aby se zatáhlo. Dolijte zbytek vína a přidejte směs, ve které maso podusíte. Na pánvi osmažte mrkev, celer a řapíkatý celer, přidejte trochu protlaku a vše dobře promíchejte.

Směs s masem a zeleninu vložte do zapékací mísy, podlijte trochou vína, můžete doplnit i drůbežím vývarem tak, aby bylo všechno maso ponořené. Přidejte bylinkovou kytičku. Přiklopte a pečte asi 2 hodiny na 170ºC. Pokud je potřeba, můžete maso průběžně podlévat. Pokud máte rádi houby, můžete na posledních pár minut přidat na plátky pokrájené žampiony nebo hříbky.

Rychlejší verze

Na rozpáleném tuku orestujte slaninu. Vyjměte ji a na vypečeném tuku orestujte osolené a opeřené maso. Přidejte trochu vína a přiveďte k varu.

Mezitím si rozehřejte roubu na 200ºC. Do zapékací mísy nalijte olivový olej, přidejte maso, orestovanou slaninu, zeleninu, protlak, prolisovaný česnek, šalotku a bylinky. Přidejte víno a podle potřeby kuřecí vývar tak, aby bylo maso ponořené. Pečte 20-30 minut. Maso obraťte, přidejte trochu vína a zase pečte. Je potřeba péci pomalu, aby bylo maso křehké a šťavnaté. Pokud zůstane omáčka po dušení řídká, postačí ji v kastrolku zahustit.

Jako přílohu podávejte brambory, batáty, bramborové či batátové pyré. Přílohu rozprostřete na talíř, na ni naservírujte kousky masa, polijte je omáčkou a posypejte na jemno nasekanou petrželovou natí. Pokud máte rádi houby, přidejte je jemně orestované na másle a kmínu.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x