Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu

Už jste zkoušeli quiche? Jde o slaný koláč, který se hodí pro každou příležitost a v poslední době se těší velké oblibě. Do náplně se dá zužitkovat téměř vše (například zelenina, sýry, uzeniny ale i přebytky z lednice). A ideální je v kombinaci se sklenkou dobrého vína.

8 porcí – příprava do 1 hodiny

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • ½ lžičky soli
  • 240 g studeného másla
  • 3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 100 g slaniny
  • 5 ks velké žluté cibule žluté cibule (oloupané a nakrájené na menší kusy)
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžíce čerstvě nasekaného tyminánu
  • 250 ml bílého vína
  • 3 lžíce medu
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kostky a spolu s moukou a solí rozmixujeme. Vzniklou směs na těsto vyklopíme na čistou plochu, přidáme vodu a postupně prsty zpracujeme pevné hladké těsto.
  2. Zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Předehřejeme si troubu na 180°C. Těsto si rozválíme na tenký plát a vyložíme s ním koláčovou formu o průměru 30 cm.
  4. Po vytažení z lednice těsto zatížíme (dáme fazole na pečicí papír, který položíme na těsto) a pečeme 15 minut na 180°C. Poté sundáme zatížení těsta a pečeme ještě 10 minut dozlatova
  5. Náplň si připravíme tak, že plátky slaniny opečeme na větší pánvi dokřupava a dáme si stranou.
  6. V pánvi ponecháme asi lžíci tuku ze slaniny, přidáme cibuli, sůl, pepř a tymián a vaříme, dokud cibule nezměkne (pozor cibule nemá zhnědnout. Za občasného míchání to potrvá asi 10 minut.
  7. Přidáme víno a vaříme na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu, přidáme med a upečené plátky slaniny.
  8. Vaříme tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundáme z vařiče a necháme vychladnout.
  9. Přidáme vejce a smetanu a vše promícháme. Cibulovou směsí naplníme předpečené těsto a při teplotě 175°C pečeme zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a poté nakrájíme.

Další recepty s vínem