Už jste zkoušeli quiche? Jde o slaný koláč, který se hodí pro každou příležitost a v poslední době se těší velké oblibě. Do náplně se dá zužitkovat téměř vše (například zelenina, sýry, uzeniny ale i přebytky z lednice). A ideální je v kombinaci se sklenkou dobrého vína.
8 porcí – příprava do 1 hodiny
Budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g mouky
- ½ lžičky soli
- 240 g studeného másla
- 3 lžíce studené vody
Na náplň:
- 100 g slaniny
- 5 ks velké žluté cibule žluté cibule (oloupané a nakrájené na menší kusy)
- Sůl
- Pepř
- 2 lžíce čerstvě nasekaného tyminánu
- 250 ml bílého vína
- 3 lžíce medu
- 1 ks vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kostky a spolu s moukou a solí rozmixujeme. Vzniklou směs na těsto vyklopíme na čistou plochu, přidáme vodu a postupně prsty zpracujeme pevné hladké těsto.
- Zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 180°C. Těsto si rozválíme na tenký plát a vyložíme s ním koláčovou formu o průměru 30 cm.
- Po vytažení z lednice těsto zatížíme (dáme fazole na pečicí papír, který položíme na těsto) a pečeme 15 minut na 180°C. Poté sundáme zatížení těsta a pečeme ještě 10 minut dozlatova
- Náplň si připravíme tak, že plátky slaniny opečeme na větší pánvi dokřupava a dáme si stranou.
- V pánvi ponecháme asi lžíci tuku ze slaniny, přidáme cibuli, sůl, pepř a tymián a vaříme, dokud cibule nezměkne (pozor cibule nemá zhnědnout. Za občasného míchání to potrvá asi 10 minut.
- Přidáme víno a vaříme na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu, přidáme med a upečené plátky slaniny.
- Vaříme tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundáme z vařiče a necháme vychladnout.
- Přidáme vejce a smetanu a vše promícháme. Cibulovou směsí naplníme předpečené těsto a při teplotě 175°C pečeme zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a poté nakrájíme.