Dozlatova vysmažené růžičky květáku jsou oblíbenou lahůdkou. Vinné těstíčko proměňuje smažený květák v luxusní delikatesu. Ideální v kombinaci s celerovo-bramborovým pyré.
- porce, doba přípravy 1 hodina
Budeme potřebovat:
Na květák:
- 1 střední květák
- 100 g hladké mouky
- Špetku kypřicího prášku
- 100 ml suchého bílého vína
- Sůl
- 400 ml rostlinného oleje (na smažení)
- Citron (k podávání)
Na celerovo – bramborové pyré:
- 500 g celeru
- 300 g brambor
- Vodu
- Máslo
- Mléko
- Muškátový oříšek
- Sůl
Postup:
- Květák si omyjeme, zbavíme listů a i s košťálem nakrájíme na 1 cm silné plátky. Vyskládáme si je vedle sebe do pánve, zalijeme vodou, osolíme a přiklopíme. Takto připravený květák podusíme zhruba 5 minut do poloměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Stejným způsobem podusíme všechny plátky květáku.
- Smícháme si mouku s kypřicím práškem a špetkou silu. Přidáme víno a vše vidličkou prošleháme.
- Do hrnce si nalijeme olej (alespoň do výšky 5 cm) a rozehřejeme ho. Plátku květáku ponoříme do těstíčka, necháme lehce okapat a usmažíme v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova (trvá to zhruba 3-4 minuty z každé strany).
- Osmažený květák vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat.
- Celerovo-bramborové pyré si připravíme tak, že uvaříme doměkka v osolené vodě na kostičky nakrájené brambory s celerem. Scedíme a s máslem a teplým mlékem vyšleháme do hladké kaše. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.
- Osmažený květáku ozdobíme plátkem citronu a podáváme s celerovo-bramborovým pyré.