Květák ve vinném těstíčku

Dozlatova vysmažené růžičky květáku jsou oblíbenou lahůdkou. Vinné těstíčko proměňuje smažený květák v luxusní delikatesu. Ideální v kombinaci s celerovo-bramborovým pyré.

  • porce, doba přípravy 1 hodina

Budeme potřebovat:

Na květák:

  • 1 střední květák
  • 100 g hladké mouky
  • Špetku kypřicího prášku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • Sůl
  • 400 ml rostlinného oleje (na smažení)
  •  Citron (k podávání)

Na celerovo – bramborové pyré:

  • 500 g celeru
  • 300 g brambor
  • Vodu
  • Máslo
  • Mléko
  • Muškátový oříšek
  • Sůl

Postup:

  1. Květák si omyjeme, zbavíme listů a i s košťálem nakrájíme na 1 cm silné plátky. Vyskládáme si je vedle sebe do pánve, zalijeme vodou, osolíme a přiklopíme. Takto připravený květák podusíme zhruba 5 minut do poloměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Stejným způsobem podusíme všechny plátky květáku.
  2. Smícháme si mouku s kypřicím práškem a špetkou silu. Přidáme víno a vše vidličkou prošleháme.
  3. Do hrnce si nalijeme olej (alespoň do výšky 5 cm) a rozehřejeme ho. Plátku květáku ponoříme do těstíčka, necháme lehce okapat a usmažíme v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova (trvá to zhruba 3-4 minuty z každé strany).
  4. Osmažený květák vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat.
  5. Celerovo-bramborové pyré si připravíme tak, že uvaříme doměkka v osolené vodě na kostičky nakrájené brambory s celerem. Scedíme a s máslem a teplým mlékem vyšleháme do hladké kaše. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.
  6. Osmažený květáku ozdobíme plátkem citronu a podáváme s celerovo-bramborovým pyré.