Zima je tu! Zahřejme se voňavým svařákem

Pro chladné zimní dny je ideálním nápojem právě svařené víno. Jeho chuť a vůně žažene v mysli i to nejchmurnější počasí a špatnou náladu. Představíme si pár receptů na tento lákavě voňavý mok. Je důležité mít na paměti, že se jedná o alkoholický nápoj a nesmí tedy dojít k bodu varu. Pokud bychom převařili, dostaneme tak akorát teplou červenou vodu.

Svařené víno s karamelem

Malinko pracnější recept oproti klasické přípravě smíchání cukru s vínem a kořením ale vyplatí se. Karamelovou chuť oceníte.

Budeme potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 100 ml vody
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 ks skořice
  • 1 ks hvězdičky badyánu
  • 500 ml červeného vína
  • Citrón

Postup:

  1. V hrnci si připravíme karamel z cukru, který necháme pomalu zahřívat.
  2. Jakmile zezlátne, zalijeme ho 100 ml vody.
  3. Do vzniklého nálevu vsypeme všechno koření. Společně vaříme 5 – 10 minut.
  4. Poté přilijeme 500 ml červeného vína a krátce ohřejeme. Pozor, víno nesmí vřít!
  5. Servírujeme do hrníčku kam vložíme plátek citrónu a zalijeme svařeným vínem.

Bílé svařené víno s jablkem

Tento recept je pro vás jako stvořený pokud nepatříte mezi fanoušky těžkých červených vín a výrazné chuti koření. Jemná ovocná chuť a kombinace jablek se skořicí potěší chuťové buňky.

Budeme potřebovat:

  • 750 ml suchého bílého vína
  • 1 hrnek jablečného džusu
  • 1 hrnek jablečného cideru
  • 1 ks jablka ( nakrájené na malé kousky)
  • ½ hrnku cukru
  • 4 ks celé skořice
  • 1 ks citrón nakrájený na kolečka
  • 6 ks hřebíčků

Postup:

  1. Smícháme si všechny ingredience v kastrolku a na středním stupni ohřevu prohřejeme.
  2. Poté stáhneme ohřev na minimum abychom se nám neodpařil alkohol (cca 20 minut dokud nezměknou jablka).
  3. Servírujeme do hrníčku kam dáme kousky čerstvého jablka a zalijeme svařeným vínem.

Svařené víno s rozinkami

Tento recept je ideální pro ty, kteří mají rádi změnu a nebaví je pít stále stejný svařák. Existuje totiž celá řada možností, jak si ten ,,klasický“ vylepšit.

Budeme potřebovat:

  • 500 ml červeného vína
  • 1 ks pomeranče
  • ½ citronu
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 ks skořice
  • 4 – 5 lžic rozinek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Trochu rumu (na naložení rozinek)

Postup:

  1. Nejprve si připravíme mističku, do které si vložíme rozinky a zakápneme rumem.
  2. Omytý pomeranč a citron si nakrájíme na plátky, část si necháme do hrníčku a zbytek dáme do kastrůlku.
  3. Zalijeme vínem, přidáme koření a cukr a prohřejeme na mírném stupni (cca 2 minuty).
  4. Připravíme si hrníčky a na dno dáme rozinky, plátek pomeranče a zalijeme svařeným vínem.