Pro chladné zimní dny je ideálním nápojem právě svařené víno. Jeho chuť a vůně žažene v mysli i to nejchmurnější počasí a špatnou náladu. Představíme si pár receptů na tento lákavě voňavý mok. Je důležité mít na paměti, že se jedná o alkoholický nápoj a nesmí tedy dojít k bodu varu. Pokud bychom převařili, dostaneme tak akorát teplou červenou vodu.
Svařené víno s karamelem
Malinko pracnější recept oproti klasické přípravě smíchání cukru s vínem a kořením ale vyplatí se. Karamelovou chuť oceníte.
Budeme potřebovat:
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 100 ml vody
- 5 ks hřebíčku
- 1 ks skořice
- 1 ks hvězdičky badyánu
- 500 ml červeného vína
- Citrón
Postup:
- V hrnci si připravíme karamel z cukru, který necháme pomalu zahřívat.
- Jakmile zezlátne, zalijeme ho 100 ml vody.
- Do vzniklého nálevu vsypeme všechno koření. Společně vaříme 5 – 10 minut.
- Poté přilijeme 500 ml červeného vína a krátce ohřejeme. Pozor, víno nesmí vřít!
- Servírujeme do hrníčku kam vložíme plátek citrónu a zalijeme svařeným vínem.

Bílé svařené víno s jablkem
Tento recept je pro vás jako stvořený pokud nepatříte mezi fanoušky těžkých červených vín a výrazné chuti koření. Jemná ovocná chuť a kombinace jablek se skořicí potěší chuťové buňky.
Budeme potřebovat:
- 750 ml suchého bílého vína
- 1 hrnek jablečného džusu
- 1 hrnek jablečného cideru
- 1 ks jablka ( nakrájené na malé kousky)
- ½ hrnku cukru
- 4 ks celé skořice
- 1 ks citrón nakrájený na kolečka
- 6 ks hřebíčků
Postup:
- Smícháme si všechny ingredience v kastrolku a na středním stupni ohřevu prohřejeme.
- Poté stáhneme ohřev na minimum abychom se nám neodpařil alkohol (cca 20 minut dokud nezměknou jablka).
- Servírujeme do hrníčku kam dáme kousky čerstvého jablka a zalijeme svařeným vínem.

Svařené víno s rozinkami
Tento recept je ideální pro ty, kteří mají rádi změnu a nebaví je pít stále stejný svařák. Existuje totiž celá řada možností, jak si ten ,,klasický“ vylepšit.
Budeme potřebovat:
- 500 ml červeného vína
- 1 ks pomeranče
- ½ citronu
- 1 hvězdičku badyánu
- 1 ks skořice
- 4 – 5 lžic rozinek
- 2 lžíce třtinového cukru
- Trochu rumu (na naložení rozinek)
Postup:
- Nejprve si připravíme mističku, do které si vložíme rozinky a zakápneme rumem.
- Omytý pomeranč a citron si nakrájíme na plátky, část si necháme do hrníčku a zbytek dáme do kastrůlku.
- Zalijeme vínem, přidáme koření a cukr a prohřejeme na mírném stupni (cca 2 minuty).
- Připravíme si hrníčky a na dno dáme rozinky, plátek pomeranče a zalijeme svařeným vínem.
