Portské víno produkované v údolí řeky Douro v severní části Portugalska, je dnes velmi oblíbené. Na trhu je k dostání několik druhů a vůní tohoto jedinečného vína. Hodí se nejen k romantickým večerům, ale je ideální jako dárek k výročí nebo narozeninám. V následujícím článku vás provedeme světem portských vín a ukážeme, jak pravé portské pozná i laik.
Co je portské víno?
Portské víno patří k jedněm z nejlepších klasických evropských vín. Má dlouhou a bohatou historii, kdy první zmínky o portském víně jsou zaznamenány již na začátku 17. století. Název „Vinho do Porto“ je spjat se stejnojmenným městem v severním Portugalsku, odkud bylo vyváženo do celého světa. Na obchodu s ním a jeho propagaci se podíleli hlavně Angličané, ale stranou nestáli ani holandští či němečtí obchodníci. Vinná réva pro portské víno roste v malebném údolí řeky Douro, která je vůbec jednou z nejstarších vinařských oblastí na světě.
Fortifikovaná vína
Co je portské víno zásadně souvisí s metodou jeho výroby. Portské víno patří mezi vína fortifikovaná, což znamená, že do rozdrcených bobulí vinné révy (rmutu) je v některé fázi jeho kvašení přidán čistý alkohol. V případě výroby portského je alkohol ve formě 77% vinné pálenky dodán v prvních dnech fermentace, čímž se kvasné procesy zastaví a ve víně tak zůstane velké množství hroznového cukru. Existují i další známá fortifikovaná vína, jako například Sherry, Madeira, sicilská Marsala, Vermouth nebo Mistella.

Jak poznat pravé portské víno?
Chcete si být doopravdy jistí, že kupujete originál? Vědět, jak poznat pravé portské víno? Určitě je dobré zaměřit se na horní plochu hrdla láhve. Hrdlo je opatřeno papírovou samolepkou zvanou „Selo de Garantia,“ u nás bychom řekli „kolek“. Na kolku je napsáno kulatým písmem „Vinho do Porto“, „Garantia“ a číslo šarže zapsané v Institutu portského vína v Portu (IVDP). Díky tomuto označení bezpečně poznáte, že víno, které jste si vybrali, je opravdu portské. Na žádných jiných vínech totiž takové označení nenajdete.

Druhy Portského vína
Ruby a Tawny
Portské Ruby má nejlepší chuť, když je mladé a svěží. Běžně je skladováno v obrovských „tancích,“ vyrobených z betonu nebo nerezu, protože zde není v kontaktu se vzduchem, které by mu mohlo ubrat na jeho ovocné chuti a rubínové barvě. Mezi další červená Portská patří i Ruby Reserve, které je chuťově výraznější. Královnou stylu Ruby je však bezesporu Vintage, portské zrající dokonce více než sto let v láhvi.

Tawny je bohatým a jemným červeným vínem, zrajícím v dubových sudech. V jeho chuti najdeme exotické koření, sušené ovoce nebo oříšky. Na světle září odstíny hnědých barev přes cihlové až po jantarové. V této kategorii najdeme také Tawny Reserve, datované Tawny nebo ročníkové Colheity, což v portugalštině znamená „sklizeň“.
White Port – bílé portské víno
I když je Portské známé spíše jako červené vyrobené z modrých odrůd vinné révy, má svého sourozence v podobě bílých portských vín. Byť není běžnými spotřebiteli tak uznávané, určitě se mezi bílými portskými dají nalézt unikátní láhve.
Skvěle se hodí jako aperitiv nebo digestiv. Vychlazené v kombinaci s tonikem a limetkou jej v Portu dostanete jako lehké letní pití Port Tonic.

Růžové portské
Máte rádi koktejly? Pak určitě nevynechejte ani ty s růžovým portským vínem. Jejich chuť je ovocná a je ideální právě v kombinaci s míchanými nápoji. Průkopníky růžového portského vína byly značky Croft a Porto Cruz, ale dnes jej již najdeme u všech velkých značek.
Servírování portského vína
V případě, že si chcete portské opravdu vychutnat, dbejte na jeho správnou teplotu. Každý druh totiž vyžaduje jinou. V krátkosti si představíme i pochutiny, které v kombinaci s portským chutnají opravdu jedinečně.
Vhodné jsou k vínu také drobné pochutiny v podobě sýrů nebo sladkých dobrot. Pojďme si uvést, jaká je ideální teplota vín.
Teplota
Bílá portská vína se servírují chlazená. Jejich ideální teplota by měla být kolem 8 °C. Využít můžete chladničku vín, která se hodí zejména, když je láhev vína dlouho mimo klasickou chladničku.
Ruby, LBV, Vintage jsou vína s ovocným aroma. Aby toto aroma vydrželo i při konzumování, je dobré, aby víno mělo pokojovou teplotu, která se pohybuje v rozmezí 16 až 18 stupňů.
Dalším typem portského jsou Tawny, datovaná Tawny, Colheita. Jedná se o vína, která zrají ve dřevě. Při jejich podávání mají teplotu mírně pod pokojovou, tedy zhruba 14 – 16 stupňů Celsia, při vyšších teplotách se totiž místo vůní a chutě dostává do popředí alkohol, což není žádoucí. V letních měsících jej můžete vychladit i na teplotu kolem 12 °C.

Pochutiny k portskému vínu
Jak je dobře známo, vína se podávají většinou s něčím dobrým k zakousnutí. V případě portského docílíte ještě lepšího zážitku, pokud jej spárujete s vybranými pochutinami.
K vínům typu Ruby se skvěle hodí čokoláda, karamel nebo dezert crème brûlée. Sýr Stilton, slané mandle nebo sušená šunka jsou zase nejlepší k vínům Tawny. Portské víno je častou součástí receptů těch nejslavnějších světových kuchařů.
Kde koupit portské víno v České republice
U nás je možné ortské víno objednat hned na několika internetových e-shopech. Jedním z nich je Portské.cz, které nabízí širokou škálu portských vín, tichých vín a další gastronomie za příjemné ceny. Disponují velkým skladem, takže na své oblíbené dobroty budete mít doma nejčastěji do 1 – 2 dnů. Dalším kvalitním portálem je obchod Alkohol.cz nabízející kromě portského i různé další destiláty a nealko nápoje.
Jak vidíte, portské víno je velmi zajímavý nápoj s bohatou historií a nabízí mnoho gurmánských zážitků. Pokud vás zaujalo, mnoho dalších informací o něm najdete na prvním českém webu o portském víně s názvem O portském.cz.