Domácí bezové víno

V období května a června se okolní keře skví krásou velkých střapců s mnoha žlutými květy černého bezu a jejich omamná vůně se line do dálky.

Černý bez je rostlina, která má široké spektrum léčivých účinků, které napomáhají v boji s nemocemi dýchací soustavy. Oceníte jej především v zimních měsících, kdy nastává období nachlazení a angín. Tato aromatická rostlina napomáhá také léčbě zažívacího traktu. Upravuje i činnost ledvin a detoxikuje tělo.

Užívá se ve formě sirupu, čajů, tinktur, ale můžete si z ní připravit i skvělé bezové víno. Jak z květů na jaře bílé víno, tak také z plodů v letních měsících, když jsou plně dozrálé, víno červené.

Bezové víno z květů

Květy na bezové víno trhejte plně vykvetlé, aby byly plné vůně a účinných látek. Můžete je sbírat do plátěné tašky nebo sáčku, v tom by však neměly být moc dlouho, aby se nezapařily. Při sběru si na sebe neberte oblečení, které si nechcete zašpinit. Pokaždé, když utrhnete květ, snese se na vás sprška žlutého pylu.

Ingredience:

  • 10 květů bezu
  • 2 l vody
  • šťáva z citronu
  • 400 g cukru
  • vinné kvasinky

Postup:

  1. Květy bezu omyjte od pylu a namočte je spolu s citronovou šťávou na noc do vody. Ráno sceďte.
  2. Do nálevu přidejte cukr a krátce povařte, dokud se všechen nerozpustí.
  3. Nechte vychladnout a po vychladnutí přelijte do demižonu, kde přisypejte vinné kvasinky a případně živnou sůl. Zajistěte kvasnou zátkou.
  4. Víno bude kvasit prudce 3 týdny a poté je přelijte hadičkou, tak aby kaly zůstaly na dně nádoby a ponechte kvasit další tři měsíce. Na závěr můžete přidat látky na úpravu kyselosti.

Víno z bezinek

Z bezinek se běžně dělají velmi dobré marmelády, sirupy, likéry s kávovou příchutí, ale také velmi dobré víno. Bezinky musí být plně vyzrálé, nejlépe až černé barvy. Nezralé zelené plody jsou jedovaté, ty nikdy nekonzumujte. Přebírání plodů je mravenčí práce a budete mít prsty obarvené do červena. Barva se však brzy smyje. Soustřeďte se na střapce, které jsou nejvíce vyzrálé, abyste nemuseli moc přebírat. Bezinky si můžete také nasušit.

Ingredience:

  • 30 střapců bezinek
  • 300 g cukru
  • vinné kvasinky
  • citronová šťáva
  • 3 l vody

Postup:

  1. Bezinky oberte a vyřaďte nezralé zelené kuličky. Dejte je do vody a vařte, dokud nebudou měkké. Poté bezinky sceďte a propasírujte tak, abyste získali maximum šťávy.
  2. Přidejte cukr, šťávu z jednoho citronu a povařte. Následně nechte vychladnout a přelijte do demižonu. Do vychladlé bezinkové šťávy přidejte vinné kvasinky a živnou sůl. Uzavřete kvasnou zátkou a ponechte v pokojové teplotě kvasit.
  3. Hlavní kvašení trvá tři týdny, poté zbytky bezinek poklesnou na dno. Tekutinu hadičkou přelijte do jiné nádoby, kde dokvasí další tři měsíce.

5 1 vote
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x