Zweigeltrebe

Zweigeltrebe

Barva vínaČervená
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 14 – 17 °C

Mezi červenými víny si vyšlechtěná odrůda Zweigeltrebe našla své pevné místo ve dvou hlavních provedeních, jako klasické červené i rosé. Jedná se o víno krásné tmavé rubínové či granátové barvy s odlesky do fialova, které v sobě nese nádech ovocných chutí a vůní. Samotná chuť vína je velmi plná a velmi závisí na způsobu zpracování a podmínkách zrání.

Původ odrůdy

Název Zweigeltrebe, resp. Zweigelt pochází od vinaře, který ji vyšlechtil – Dr. Zweigeltovi se podařilo v roce 1922 zkřížit dvě zavedené a v současné době rovněž velmi rozšířené odrůdy – Svatovavřinecké a Frankovka. Původní pojmenování Rotburger, které odrůda získala od svého tvůrce, bylo kvůli velké podobnosti s názvem jiné odrůdy změněno a nese tak jeho jméno. Odrůda Zweigeltrebe je proto Frankovce velmi podobná, do její plné chuti a tmavého zbarvení vnáší ovšem prvky právě Svatovavřineckého, které je zejména u vín s přívlastkem typické právě ovocnými tóny. Zweigeltrebe pochází z Rakouska, kde se také hojně pěstuje, v tuzemsku má zastoupení především na Jižní Moravě, do odrůdové knihy byla zavedena v roce 1980 a v dnešní době se jedná o třetí nejčastěji pěstovanou odrůdu u nás.

Specifika hroznů

Tvarově i vzhledově odrůda připomíná mateřskou Frankovku, hrozen je větvený, kuželovitý s malými až středními bobulemi typické tmavě modré barvy s pevnou slupkou. Stopka hroznu je hnědo červená. Listy rostliny, která obvykle roste vzpřímeně, jsou tmavě zelené a podlouhlé. Odrůda velmi dobře odolává plísním, u houbových chorob je odolnost nižší (je však možné pěstovat vyšlechtěnou odrůdu Roesler, která disponuje lepší odolností v této oblasti díky zkřížení mateřské odrůdy s odrůdou Klosteneuburg). Zisk z jednoho keře bývá různorodý a primárně definuje také charakteristiky vína, jelikož ovlivňuje distribuci živin. Pokud je úroda na jeden keř velkého objemu, je výsledné víno hrubé a má nakyslejší chuť, pro kvalitní a jakostní vína je tak nutné dorost na jednom keři správným způsobem redukovat.

Pěstování a sběr

Výhodou pěstování odrůdy je poměrně vysoká nenáročnost, daří se jí jak na půdách bohatých na živiny, i na půdách chudších, proto je také velmi rozšířená prakticky po celé Evropě, ale i na jiných kontinentech (Afrika, Severní Amerika). Pro získání kvalitního a přívlastkového vína je ovšem zajistit dostatečnou výživu a ochranu před mrazem. Réva odrůdy Zweigelt kvete ve druhé polovině dubna a dozrává pak v září, sběr je obvykle realizován v říjnu. Koncem září se sbírá víno mladé, v říjnu je pak realizován pozdní sběr. Mladé víno je chuťově hrubší a kyselejší, pozdní sběr má pak plnější chuť i barvu a jemné tóny.

Zpracování a zrání

Před zpracováním hroznů této odrůdy musí být odstraněna jádra i třapina, jinak bude víno trpké. Po zpracování jsou bobule pro klasické červené víno krátkodobě macerovány, pro vín rosé probíhá macerace pouze několik hodin. Macerace probíhá při teplotě kolem 25 °C. Připravené víno je vhodné nechat nějakou dobu zrát v dřevěných sudech. Po vyzrání se chuť zjemňuje.

Chuť a servírování

Odrůda Zweigeltrebe se vyznačuje krásnou barvou a plnou chutí a vůní, v níž je možné rozeznat bobulové ovoce nebo peckovice, typicky se jedná o ostružiny, třešně, višně či švestky. Dozráváním se získává harmonická výrazná chuť s kořeněným nádechem a plným obsahem tříslovin. Víno lze podávat vychlazené na pokojovou teplotu, díky svému charakteru (a to jak u kvalitních, tak u přívlastkových vín) se hodí k typickým pokrmům kombinovaným s červeným vínem, tedy masitým pokrmům (červené maso, omáčky) a také sýrům s velmi širokou chuťovou paletou. Velmi vhodné je proto jako doplněk hovězího nebo zvěřiny, případně je možné jej servírovat k těstovinám.

Červená vína

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x