Frankovka

Frankovka

Barva vínaČervená
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 14 – 17 °C

Vína Frankovka jsou charakteristická svou výraznou rubínovou barvou, v níž jsou patrné fialové odlesky. Typicky je Frankovka zbarvena více do tmava, avšak existují i lahve Frankovky, v nichž narazíte na víno světle rubínové barvy. Odkud se vlastně Frankovka vzala? Jedná se o  spontánního křížence odrůdy Gouais blanc a jedné další odrůdy, jež ale nebyla do dnešního dne zjištěna, jehož původem je pravděpodobně Německo nebo Dolní Rakousko. Zkrátka Frankovka má v sobě i díky svému neznámému původu kus mystičnosti

Jedno je však jisté – jedná se o velmi starobylou moštovou odrůdu určenou k výrobě červených vín, která se největšího rozšíření dočkala během 18. století. Frankovka se tedy řadí mezi jedny z nejtradičnějších vín, na něž lze momentálně na pultech obchodů narazit. Stejně tak se tato odrůda řadí mezi jedny z nejrozšířenějších odrůd na českých vinicích – osázeno jí je přibližně 5-7 % českých vinic.

Kvalitní fermentované víno s výrazně ovocnou vůní

Odrůda, z níž se vína Frankovka vyrábí má přirozeně vysoký obsah kyselin, proto ještě musí před stočením do lahve absolvovat proces jablečno-mléčné fermentace, která jí zbaví kyselosti – i tak se ale červené víno Frankovka řadí spíše k těm kyselejším. Avšak chuťový dojem je dobrý i zásluhou plné chuti, kterou toto víno má, a zároveň i díky zajímavým stopám koření a ovoce v jeho chuti. Ovoce převládá i ve vůni – po otevření lahve Frankovky se můžete těšit na aroma ostružin, švestek či třešní.

Pro Frankovku platí, že čím starší tím lepší, proto jsou tato vína vhodná i k dlouhodobé archivaci. Stejně tak i déle dozrává v dřevěných sudech. Zkrátka Frankovka je tu pro milovníky klasiky a usedlíky, kteří již nikam nespěchají. K čemu si Frankovku vychutnat? Skvěle se hodí kupříkladu ke zvěřině, guláši, bílým sýrům, těstovinám či dokonce k pizze!

Červená vína


0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x