Merlot
Barva vína: Červená
Kraj: Morava
Doporučená teplota podávání: 14 – 17 °C
Merlot je typem červeného vína, jemuž označená dala stejnojmenná odrůda, která je středně pozdní až pozdní. Jedná se o starou modrou odrůdu pocházející z Francie. Je křížencem Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. Jde o jednu z nejstarších odrůd na světě, která je rozšířena taktéž v Česku, respektive na nejvíce se pěstuje na Moravě.
Merlot vinaři využívají jako víno jednodruhové, ale slouží i pro výrobu cuvée. V tomto směru vyniká primárně v kombinaci s Cabernet Sauvignon, a to především díky měkkosti a plnosti. Napomáhá zmírnit agresivní kyseliny typické pro Cabernet.
Jak pít Merlot
Charakteristická je pro toto víno jemná chuť doprovázená nízkou kyselostí. Merlot se vyznačuje ovocnou vůní, v níž lze vysledovat stopy fíků, třešní, bobulí, ostružin a švestek. V některých případech bývá přítomen náznak kakaa. Tóny lanýžů nebo čokolády jsou obvyklé u vín starších. Vypozorovat lze i stopu černého koření.
Odrůda Merlot se vyznačuje středním obsahem kyselin, tříslovin, ale i alkoholu. Proto bývá doporučována i pro konzumenty dosud příliš neuvyklé na vína červená. Její charakter lze označit jako přístupnější. V porovnání například právě s Cabernet Sauvignon je toto víno jemnější a lehké.
Proto lze o Merlotu říci, že se pije velmi příjemně a není v porovnání s ostatními červenými víny příliš „složitý“.
Jak podávat Merlot
Vynikajícím způsobem se díky těmto svým vlastnostem hodí k různým pokrmům a lze ho označit za dobrou a dostatečně univerzální volbu na různorodé příležitosti.
Doporučené podávání je zejména k masům, a to konkrétně k hovězímu a vepřovému, eventuálně ke zvěřině. Vhodná teplota pro toto víno činí cca 14 až 17 °C.
Kromě tradičního červeného vína existuje Merlot rovněž ve stále oblíbenějším růžovém provedení. Ostatně ve Francii se zrodila myšlenka lisování červených odrůd hroznů bezprostředně po sklizni.