Odrůda Olšava

Pochází z domácího šlechtění vinné révy a je výsledkem křížení odrůd Kossuth Lajos a Boskolena, prováděného na šlechtitelské stanici v Polešovicích. Odrůdu vyšlechtil V. Křivánek. Olšava má potenciál pro rozsáhlé komerční pěstování. Současné rozšíření odrůdy se týká zejména menších pěstitelů a zahrádkářů. Její šlechtitelská práva jsou chráněna.

Ampelografická charakteristika

Mladý letorost má na vrcholu zelený nádech a je jemně chlupatý. List je středně velký a má výrazně vykrojené laloky. Řapíkový výkrojek je otevřený a u báze řapíku je ostrý. Hrozen je velký, často má tvar válce, občas lehce kuželovitý a je řidší. Bobule je kulatá, někdy mírně oválná, a při plné zralosti má modročervený nádech. Slupka je měkká a dužina je masitá, šťavnatá s příjemně kyselou chutí. Jednoleté dřevo je středně silné až slabé, s delšími internodii. Jeho barva je šedohnědá.

Pěstitelské vlastnosti

Rašení Olšavy začíná v polovině dubna. Kvetení probíhá v první až druhé dekádě června. Zaměkání hroznů začíná v první polovině srpna a dozrávají uprostřed září.

Olšava je vhodná pro všechny naše vinařské oblasti. Pro komerční pěstování je ideální svahovité stanoviště s vynikajícím mesoklimatem. Pro úplnou zralost hroznů je vhodné stanoviště s dostatečným slunečním svitem. Keře by měly mít rovnoměrné oslunění po celý den. Zahrádkáři mohou tuto odrůdu pěstovat i mimo vinařské oblasti, pokud je vegetační období dostatečně dlouhé. Velmi vhodné jsou hlinitopísčité a hlinité půdy s dostatkem vlhkosti. Kvůli slabšímu růstu je nutná kvalitní výživa keřů. Na suchých půdách je nezbytná doplňková závlaha.

Olšava má střední až dobrou odolnost proti zimním mrazům a jarní mrazy tuto odrůdu obvykle příliš nepoškodí.

Odrůda je středně až méně odolná vůči plísni révy. Její obrana proti padlí révy je nízká, takže je nutné věnovat této hrozbě zvláštní pozornost. Velmi rizikové může být zejména napadení hroznů padlím révy. Odrůda je středně odolná proti šedé hnilobě révy. Husté hrozny a deštivé podzimní počasí mohou mít negativní vliv na kvalitu hroznů s ohledem na hniloby.

Optimální zatížení je 4-6 oček na m2. Olšava je obvykle pěstována na vedení s řezem na dva tažně, nebo na různých modifikacích pergol. Je důležité keře nepřetěžovat. Existují různé metody vedení, které lze zvolit podle umístění keře. U všech metod vedení je vhodné odstraňovat zálistky. Při pěstování na pergolách je nutné regulovat násadu, aby byly hrozny kvalitní. Regulace násady hroznů během vegetačního období velmi přispívá ke kvalitě hroznů. Odlistění zóny hroznů je pozitivní pro velmi kvalitní vybarvení hroznů a sklizeň špičkových hroznů.

Do půd s dostatečnou vlhkostí je vhodná podnož Teleki 5 C. Pro sprašové a hlinité půdy doporučujeme podnož Kober 5 BB. Na těžké slínovité půdy je ideální podnož Kober 125 AA.

Využití odrůdy

Olšava je typická stolní odrůda vhodná pro naše vinohradnické oblasti. Díky velmi atraktivnímu hroznu a modré barvě bobulí je tato odrůda oblíbená. Jde o vysoce kvalitní stolní odrůdu z hlediska vizuální prezentace i chuti. Tato odrůda je vhodná pro komerční pěstování.

0 0 votes
Hodnocení
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za váš názor, napište komentář.x