Caminho Portugués de Santiago aneb i na cestě potkáte dobrá vína

Po příjezdu do krásného historického města Porta jsem měla před sebou dlouhých 280 km. Moje cesta směřovala do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Vydala jsem se na cestu, která určitě nebude jednoduchá. Chtěla jsem jí proto využít na plno.

Jelikož jsem vášnivý milovník vín, měla jsem před sebou jedinečnou příležitost. Poznat místní vína.

Portugalsko jako také, má několik vinařských oblastí:

  • Vinho Verde
  • Trás-os-Montes, Douro, Porto
  • Beirais
  • Tejo
  • Lisboa
  • Terras do Saro
  • Alentejo
  • Bairrada

Všechny tyto oblasti jsou typické pro určitou výrobu vína. Moje cesta, ale směřovala na sever. Proto Vás seznámím s víny, se kterými jsem měla tu čest se “osobně potkat“.

Pacheca white port

Portské víno, které je už na pouhý pohled neodolatelný. Jeho zlatavá barva vás bude vábit natolik, že prostě neodoláte. Chuť je osvěžující a jemná s podtóny citrusových plodů, ořechů a medu.

Podává se jako aperitiv, nejlépe se hodí k sýrům( jestli mohu doporučit, výborná kombinace se sýrem Brie nebo Camembert)

Odrůda: Malvasia Fina, Gouveid a Voisinho.

MF – můžeme především najít ve vnitrozemí Portugalska v regionu Douro.

Charamba Douro Reserva

Červené víno, které má krásnou granátovou barvu. Není ce čemu divit, je to plné víno s výraznou chutí červeného a černého ovoce. Můžeme registrovat podtón dřeva.

Výborně se hodilo ke steaku. Je ale i doporučenu k sýrům.

Odrůda: Tinta Roiz, Touriga Francesa a Touriga Nacional.

TR – opět ze regionu Douro, přičemž se ale v posledních letech rozšířila i do regionu Tejo a Lisboa. Jedná se o ranou odrůdu, která si dobře zvyká v každém klimatu. Ovšem nejlépe její v horkém a suchém období.

Byl krásný den a já jsem měla v nohách už několik kilometrů. Moje další zastávka byla ve městě Barcelos. Po 52 km v nohách jsem byla ráda, že jsem shodila krosnu z ramen, dala si sprchu a na doporučení majitele alberga (místa kde poutníci spí, cena kolem 5 euro) jsem běžela do místní restaurace pro poutníky. Cena jídla byla velmi přívětivá. Za celé menu jsem zaplatila 10 euro. Při představě že je euro 25 kč a já mám za 250 kč polívku, hlavní jídlo, desert plus sklenici vína, jsem byla nadšená. Ovšem co je zde podstatné. Víno které nalévali bylo z této oblasti. A dle mého názoru bylo velmi příjemné. Pojďme se na něj tedy podívat.

Cistus Grande Reserva

Kaštanově zbarvené červené víno, které vás okouzlí svoji hlubokou barvou. Můžeme v něm zachytit vyzrálé tmavé třešně, které jsou doprovázeny kořením a dřevem. Byt je toto víno těžší, jeho konečná chuť mě velmi oslovila a dodala tu správnou chuť – podtón růží. 

Ideální se zvěřinou.

Odrůda: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz

TN – jedna z nejlepších červených odrůd v celém Portugalku. Původně jste ji mohli najít pouze na severu. Ovšem nyní se rozšířila po celém Portugalsku.

Rubiaes. Moje poslední spící místo v Portugalsku. Neřekla bych ani, že je to vesnice. Kolem cesty je pár domečku, z čehož je asi 20% albergo a zrovna v tom mém měli výbornou malou restauraci, do které každé ráno vozili čerstvé ryby a mořské plody. Ke kterým jsem našla dokonalou kombinaci.

Aveieda Vinho Verde

Světle citrusová barva, dodává tomuto mladému víno přesnou barvu. Jeho chuť je svěží s podtóny jablek a citrusů. Má dlouhý závěr.

Hodí se k čerstvým salátům, rybě, mořským plodům i orientální kuchyni.

Odrůda: Arinto, Azal, Loureiro, Trajandra

A – tuto odrůdu naleznete ve většině regionů. Přidává se i do šumivých vín. Je jedinečná svojí svěžestí.

To bylo trochu málo z poznávaní Portugalska. Doufám, že i Vy se vydáte na cestu.

Já osobně jsem potkala spoustu příjemný lidí a poslechla si neuvěřitelné příběhy. Nasbírala jsem nespočet rad , jak vybrat víno k určitému pokrmu, jak má vonět, vypadat a chutnat.

Pro více informací, fotek, navštivte můj instagramový profil @v.vvesela.

Na zdraví!